Graag stellen wij aan je voor:

Geshe Ngawang Zopa, sinds 2008 leraar bij Boeddha’s Gompa: 
Geshela is een bevlogen en inspirerende leraar. Hij is sinds 2006 in Nederland actief betrokken bij een mooie groep studenten door het hele land. Bij het delen van zijn kennis over de leer van de Boeddha, krijgen we praktische handvatten, die we meteen in de praktijk van ons dagelijkse leven kunnen toepassen. Bij belangrijke thema’s wordt samen met hem gemediteerd. Hij staat altijd open voor vragen, voel je dus vrij ze te stellen. Geshela wordt graag uitgenodigd bij bijzondere gebeurtenissen. Meer hierover zie ‘inzegening / rituelen’.

Biografie: Geshela is op 5 mei 1967 in India geboren in een gezin met vijf kinderen. Moeder Yangzom en vader Lobsang Chodak kregen een relatie in India, na hun vlucht uit bezet Tibet. Geshela’s vader was voorheen monnik aan het Sera Je universiteitsklooster in Tibet. Zijn beide ouders zijn inmiddels overleden.
Geshela groeide op in Kollegal, in de Indiase staat Karnataka, Zuid-India. Hij ging op 11-jarige leeftijd naar het Sera Jey universiteitsklooster.
Na 23 jaar studie (waarvan twee jaar aan het Gyume Tantrische College) werd hij Geshe Lharampa, de hoogste graad binnen de boeddhistische Gelugpa-traditie*. Hiermee mag hij zowel in de Boeddhistische soetra als tantra lesgeven.
In 2001 werd Geshela in Sera Jey benoemd als hoofd van de onderwijscommissie, een functie die hij drie jaar vervulde. In 2006 is hij op uitnodiging naar Nederland geëmigreerd, met als doel hier zijn kennis van de Dharma te delen.

Sinds 2008 geeft hij als leraar les bij Boeddha’s Gompa en is hij woonachtig te Vaassen.
* De Gelugpa traditie gaat terug tot Lama Tsongkhapa (1357 – 1419). Hij was de grondlegger van het gedachtegoed van de gelug-traditie of ‘de weg van deugdzaamheid’ binnen het Tibetaans boeddhisme. De volgelingen van de ‘hemel van zegeningen’ worden ook wel de ‘houders van het woord’ genoemd. Ook Z.H. de Dalai Lama is in deze traditie opgeleid. 

Onze ervaren vertalers:

Jampel Parchin (Eugene) is zo’n 40 jaar monnik in de Tibetaans boeddhistische Gelugpa traditie. Hij verbleef 9 jaar in het Maitreya Instituut en 13 jaar in het Gaden Jangtse klooster in India. Hier volgde hij de Geshe-studie. Hij vertaalt voor Dagpo Rinpochee en sinds 2011 voor Geshela. Daarnaast geeft hij graag les in het Tibetaanse schrift. Soms kunnen we hem verleiden om een en ander toe te lichten tijdens een persoonlijk vragenuurtje, een ware traktatie.

 

Kalsang Norbu Gurung I was born in Jomsom in Nepal and travelled to northern India at very young age to study Bon religion and philosophy at Menri Monastery. After finishing my middle school, I went to study at the Central Institute of Higher Tibetan Studies in Varanasi and completed my Acharya (MA) degree in 1999. I returned to Menri Monastery and continued my studies on Bon philosophy until 2001, the year I moved to the Netherlands. I was awarded a scholarship to study at Leiden University, and thereafter got another opportunity to conduct my doctoral studies at the same university.

I completed my doctoral studies in 2011, and in the same year I was offered a teaching job at the department of Mongolian and Tibetan Studies at University of Bonn in Germany. After two years of teaching, I continued my work for three different research projects at University of Bonn. I have worked since 2005 as an interpreter in English and Tibetan for individuals and for association such as, Inter Consultancy Bureau (Leiden University), Boeddha Dharma in Venray, Gaden Choekor Ling in Rotterdam, Boeddhas Gompa in Deventer, Tibetan Art Movement in Amsterdam and Gyalshen Institute in California.

 

Lobsang Nyima (1998, België) wilde als zesjarige monnik worden bij een Tibetaans Boeddhistisch klooster. Op 15-jarige leeftijd vertrok hij naar India, om aan de Jonang kloosteruniversiteit filosofie te studeren te Shimla. Hij maakte zich de Tibetaanse taal eigen en verbleef jarenlang in het klooster. Tulku Choekyi Nangpa is daar zijn voornaamste leraar en mentor.

Naast dat hij Spiritueel onderdirecteur is van het Jonang Kalachakra Centrum België, is hij ook vertaler van Tibetaans naar het Nederlands. Zijn naam “Lobsang Nyima betekent “beheerser van de spraak, warmhartige zon van Boeddha’s leringen”. Wij zijn zeer verheugd dat hij bereid is om voor Geshela te vertalen zolang hij nog in België is.

Eugene-en-Pellha
Kalsang-Norbu-Gurung
Lobsang-Nyima

Getuigenissen van een paar studenten:

“Na jaren les volgen bij meerdere goed opgeleide leraren, ben ik thuisgekomen bij Geshe Ngawang Zopa. Hij spreekt rechtstreeks tot mijn hart. Ik voel me ontzettend dankbaar. Gaandeweg ben ik gaan beseffen dat hij eigenlijk een kostbaar juweel -als een diamant- in je hart plaatst. Dank aan zijn lessen wordt die steeds mooier geslepen, de glans sterker, en neemt het aantal facetten toe. Geluk en vrede zijn woorden die hier passend bij zijn”. 

De lessen van onze leraar zijn altijd erg helder, en hij weet op veel levensvragen antwoord te geven. Je kunt in korte tijd veel kennis opdoen van het boeddhisme volgens de stroming van de Dalai Lama, de Gelugpa. De kennis kun je gebruiken om je verder te ontwikkelen op je spirituele pad, via onder andere meditatie. Ik hoop dat er veel meer mensen in de toekomst gebruik kunnen maken van deze mooie, zinvolle weg van mededogen en wijsheid”.

“Ik voel me altijd bijzonder dankbaar en gezegend om rechtstreeks van een Tibetaanse monnik lessen te mogen volgen. Ghesela doet het vanuit oprechte hartstocht voor de Dharma. Zijn lessen kan ik heel goed volgen door de heldere structurele opbouw aangevuld met herkenbare praktische voorbeelden en af te toe met humor. Er komen steeds waardevolle herhalingen van de basisprincipes voorbij die de kapstok van het boeddhisme vormen. En zo lukt het me om alles met elkaar te verbinden wat wordt en is overgedragen”

Voornaamste leraren van Geshe Ngawang Zopa:

Zijne Heiligheid de Dalai Lama:

Zijne Heiligheid de Dalai Lama werd op 6 juli 1935 als Lhamo Dhondup in Oost-Tibet (Amdo) geboren. Hij is spiritueel leider van alle Tibetanen en wordt gezien als manifestatie van Avalokiteshvara (Chenrezig), de bodhisattva van mededogen en beschermheilige van Tibet.

Khensur Kangur Rinpoche (1925-2014)

werd geboren in 1925 in Kham, Zuidoost-Tibet. Op 18-jarige leeftijd begon hij zijn studie aan het Sera-klooster in Lhasa. Zijn studie werd onderbroken in 1959, toen hij vluchtte naar India, waar hij de Geshe Lharampa-graad behaalde. In 1982 benoemde de Dalai Lama hem als abt van Sera Jey. In 2005 stichtte Rinpoche het Tibetan Buddhist Institute in Australië. Rinpoche is in 2014 overleden.

Geshe Losang Palden (1935-2016)

werd in 1935 in Oost-Tibet geboren. Op 11-jarige leeftijd begon hij zijn religieuze leven in het Dhargyey-klooster en op zijn 17e trad hij toe tot het Sera Jey-klooster in Lhasa. In 1959 vluchtte hij naar India, waar hij in 1980 de Geshe Lharampa-graad behaalde. Geshe Losang Palden was jarenlang abt van het Sera Jey-klooster in India. Geshe Losang Palden is op 1 mei 2016 in Taiwan overleden.