Retraite


Retraite van vrijdag 10 t/m dinsdag 14 november 2023 te Loenen.

Onderwerp van de retraite:
’s ochtends ontvangen we instructies voor onze dagelijkse meditatie-beoefening. In de namiddag gaan we dieper in op de lo-Rig* (geest en cognitie) en het belang daarvan tijdens onze meditaties en in ons dagelijkse leven. 
Locatie: Maitreya Instituut, Hoofdweg 109, 7371 GE Loenen.
Bijdrage: voor leden: €355,- all inclusive. Online: €185,-. Niet-leden betalen: €415,- all inclusive. Online: 215,-. Graag overmaken op bankrekening NL41TRIO0391162373 van Boeddha’s Gompa o.v.v. “najaarsretraite 2023; naam en (mail-) adres”. Boeddha’s Gompa is ANBI– geregistreerd bij de belastingdienst.
Noodfonds: afhankelijk van je inkomsten is korting aan te vragen: als je een inkomen hebt van maximaal het minimumloon + 20%, neem dan contact op met onze penningmeester Frans de Reeper 06 2939 8777. De regeling is experimenteel. Dat wil zeggen dat we het komend jaar uitproberen of dit werkt en voor de organisatie betaalbaar is.
Vertaling van Tibetaans naar Nederlands: Jampel Parchin (Eugene)
Kamer: In principe deel je een kamer met een medestudent. Douche en wc zijn gezamenlijk. Door meer-betaling kan je afhankelijk van het aantal beschikbare kamers, beroep doen op een eigen kamer.
Algemene informatie: het is een uitdrukkelijk verzoek van Geshela om life aanwezig te zijn tijdens deze retraite. Hij verwacht minimaal 10 aanwezigen om de retraite door te kunnen laten gaan. Online deelname blijft mogelijk maar dat heeft niet zijn en ook niet onze voorkeur. Geef je dus zo snel mogelijk op, zodat wij op tijd kunnen inschatten of de retraite wel of niet door kan gaan. 
Elke ochtend en middag is er een dharma-overdracht van 2 uur. Elke ochtend en avond is er een gezamenlijke meditatie of vragenuurtje over thema’s die in de les behandeld zijn.

Er worden geluidsopnames gemaakt van de lessen en die krijg je na afloop. Ook ontvang je het transcript.
Tijdens de pauze is er heerlijk vegetarisch of veganistisch eten voor ons klaargemaakt en kan je alles laten bezinken tijdens een wandeling in de mooie omringende natuur of op je (gedeelde) kamer.
*Lo Rig staat voor Geest en Cognitie. Onze geest, ‘mind’ of ‘bewustzijn’ is helder en cognitief. Aangezien het Boeddhisme in de basis een wetenschap is van het innerlijke, is het van groot belang dat innerlijke te begrijpen. Onze geest is ‘geen vorm’ of is niet onze hersenen volgens het Boeddhisme. Dat is een heel ander standpunt dan in de westerse wetenschap wordt gedacht. Daar wordt de geest wel geassocieerd met de hersenen. Misschien geeft dat ook meteen een verklaring waarom in het westen de aard van de geest eigenlijk nooit zo uitvoerig is beschreven. Ook in de psychologie is is de aard van de geest relatief onderbelicht. Het is niet voor niets dat het boeddhisme van grote invloed is op de westerse psychologie. Denk bijvoorbeeld aan de populariteit van mindfulness. Hoe geweldig is het dat – met dank aan eeuwenlang onderzoek van het innerlijke – een schat aan informatie is samengevat en voor ons kant en klaar is gepresenteerd in de Lo Rig. Door onze geest en de werking van onze geest te onderzoeken, zal dat meteen ook gunstig doorwerken in onze meditaties. Daarom is het haast “een must” om die kennis tot je te nemen. Hoe mooi is het dat Geshe Ngawang Zopa tijdens deze retraite een link zal leggen tussen ons bewustzijn en de werking daarvan in combinatie met onze dagelijks praktijk van mediteren. Wij verheugen ons hieraan deel te nemen! Jij ook? Geef je snel op, ook al heb je weinig ervaring met mediteren. 
Aanmelding: infoboeddhasgompa@gmail.com. Nadat je aanmelding door ons is verwerkt ontvang je nadere informatie over het programma. 

Je leven is druk, drukker, drukst… Gun jezelf daarom een retraite!

Voor onze retraites kiezen we locaties uit die betaalbaar zijn, en rust uitstralen. Dit in combinatie met de uitermate inspirerende spirituele lessen vormt een ware traktatie voor je geestelijke ontwikkeling en welzijn. Je maakt deel uit van onze dharma-vriendschap-cirkel. 
Tijdens retraites doe je veel ervaring op en treedt verdieping op van je inzicht in de dharma. Het geeft je een gedegen basis voor verdere beoefening, verrijking en verdieping. Daarvan profiteer je in je dagelijkse leven. Oefening baart kunst: na verloop van tijd zal je echt meer innerlijke rust ervaren, ook als het in je omgeving heel druk of gestrest is. Ook zal je merken dat je met meer mededogen kan reageren als iemand naar je uit de bocht vliegt.

Boeddha’s Gompa organiseert in het voor- en in het najaar een retraite o.l.v. Geshela

Geshe Ngawang Zopa geeft met zoveel passie les, dat het een lust is om je hier helemaal in onder te dompelen. Met korte gezamenlijke meditatiemomenten tijdens de retraite, gaat de dharma deel uitmaken van een steeds diepere laag van je bewustzijn. Hierdoor leer je te leven volgens de dharma. Dat is dan niet meer te scheiden. Geshela staat ook tijdens retraites open voor vragen, dus schroom dan niet. Het is ook een gelegenheid voor meer persoonlijk contact met Geshela en met je medestudenten.

Getuigenis van een student:
“De retraite is ieder half jaar een rustmoment in mijn drukke leven. Tijd voor bezinning en om onder begeleiding van Geshela naar binnen te gaan. Inspiratie opdoen door zijn lessen en zicht houden op het ontwikkelingspad dat we kunnen volgen. Met fijne mensen in een mooie omgeving. Door de jaren heen heb ik met de meeste een hechte band opgebouwd, we delen onze interesse in de boeddhistische leer.
Het voelt als een soort familie” K.D..

Tijdens retraites duik je dieper in bepaalde onderwerpen uit de LamRim (Treden op het pad naar verlichting) of er wordt een initiatie (machtiging) gegeven in een boeddha-vorm:

  • LamRim onderwerpen zijn heel divers en maken deel uit van het soetra-pad of soetrayana (eeuwenoude boeddhistische teksten).
    De onderwerpen kunnen variëren van kennis over onderwerpen als “sterven en vergankelijkheid, lijden, toevlucht nemen en karma”, of “de vier edele waarheden, de twaalf schakels van onderling afhankelijkheid, de drie hogere trainingen”, of “het ontwikkelen van de verlichtingsgeest en de trainingen van bodhisattva’s”. Voor elk wat wils dus. Elk onderwerp is verweven met je dagelijkse leven. Hierdoor leer je het leven beter te begrijpen. Door meer begrip leer je ook beter met je eigen leven om te gaan. Een Boeddhist is “iemand die naar binnen kijkt”. Je bent dus niet bezig met wat anderen doen. Naarmate er meer mensen naar binnen kijken, wordt onze wereld langzaam vrediger, leefbaarder.
  • Initiaties horen bij het Vajra-pad of het Vajrayana, ook wel tantrisch boeddhisme genoemd. Doel hierbij is het bereiken van boeddhaschap om andere voelende wezens naar diezelfde staat van verlichting te leiden: hierbij worden initiaties gegeven in een bepaalde boeddha-vorm.
    Een initiatie of machtiging wordt alleen gegeven na een verzoek hiertoe aan onze leraar. Geshe Ngawang Zopa beoordeelt wat op dat moment de best-passende initiatie is. Zo’n verzoek tot initiatie loopt altijd via het bestuur van Boeddha’s Gompa. Initiaties maken deel uit van het tantrische onderricht. Sommige initiaties worden alleen aan gevorderde studenten gegeven. Dat wordt op voorhand kenbaar gemaakt.
    In het verleden gaf Geshela initiatie in beoefeningen met de Witte Tara en in beoefeningen met de boeddha van mededogen, Avalokitshvara.
    Na zo’n initiatie ga je hiermee verder aan de slag in je dagelijkse leven.