Amersfoort


Donderdagavond lezingen

Bijdrage
:
per avond 12,50 euro, koffie & thee 1 euro. Ter plaatse te voldoen.
Plaats: Coffee Corazon,  Krommestraat 18, Amersfoort, www.coffeecorazon.nl. Let op: nieuwe locatie!
Aanvang: 19.30 - 21.00 uur.
Aanmelding: per e-mail: contact@boeddhasgompa.nl of telefoon 0646610025, dan kunnen wij u informeren
als een lezing door omstandigheden niet doorgaat. U ontvangt een bevestiging per e-mail.

Voor meer informatie bel: 06-46610025. 
Vertaling: Tibetaans-Nederlands: Berthe Jansen

 

Geshe Ngawang Zopa heeft door zijn warme en inspirerende persoonlijkheid niet alleen het vermogen zijn kennis met ons te delen, maar het ook dicht bij onze belevingswereld te brengen waardoor een persoonlijke beleving kan ontstaan. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en op belangrijke punten wordt samen met de leraar gemediteerd

Berthe Jansen rondde na in totaal 5 jaar studie Tibetaans haar 2- jarige opleiding af als tolk in Dharamsala (India) Zij heeft in juni 2010 haar MPhil Tibetan and Himalayan Studies aan de Oxford University cum laude afgesloten en in februari 2015 haar PhD. Berthe tolkt sinds 2006 voor Geshela. 

14 september 2017
WAT IS TIBETAANS BOEDDHISME
De essentie van het boeddhisme is een blijvende staat van geluk voor onszelf en anderen te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat en kun je dat in deze tijd nog wel bereiken? Het bijzondere van het boeddhisme is dat zowel het onderricht als de realisaties ervan, vanaf de Boeddha tot nu toe, in een ononderbroken reeks van leraar op leerling zijn overgedragen. Door de methodes ervan te beoefenen wordt onze geest geleidelijk aan gezuiverd van al zijn verstorende emoties en beperkingen en ontwikkelen we daarvoor in de plaats allerlei positieve kwaliteiten zoals liefde en wijsheid. Om dit te kunnen bereiken moeten we eerst luisteren naar de uitleg, daarna erover nadenken om het ons eigen te maken en tenslotte via meditatie verinnerlijken zodat het een gevoelsbeleving wordt

19 oktober 2017
(GESTILDE) CONCENTRATIE
Met concentratie kunnen we steeds opnieuw onze gedachten op heilzame activiteiten richten. Als we ontdekken dat onze gedachten afdwalen van die goede activiteiten, brengen we ze steeds weer terug, totdat we volledig zijn geconcentreerd en bezig zijn met het ontwikkelen van goede kwaliteiten, zonder enige beloning te verwachten. Dit betekent niet dat we alle conceptuele gedachten moeten onderdrukken en de geest leeg moeten maken. Bijvoorbeeld: wanneer we water dat alle kanten uitstroomt in één richting kanaliseren, wordt de stroom erg sterk. Op dezelfde manier wordt de geest erg sterk als die wordt geconcentreerd in de richting van heilzame gedachten.

9 november 2017
WIJSHEID
Deze lezing heeft als onderwerp diep inzicht, wijsheid en hoe deze ontwikkeld kan worden. De wijsheid die de zelfloosheid realiseert waarmee je de onwetendheid stopt, de basis van alle verstorende emoties waarmee je je eigen bevrijding, je eigen opheffing van lijden weet te bereiken. Wijsheid houdt onder meer in de juiste zienswijze van zelfloosheid, de wijsheid die het ontbreken van concrete entiteiten realiseert. Deze wijsheid is de kracht die ons uit de ketenen van het karma bevrijdt. Alleen met die wijsheid van zelfloosheid, kunnen we bevrijd worden van het cyclische bestaan. Met hogere wijsheid begrijpen we de leegte van inherent bestaan, waarbij we beseffen dat de verschijnselen inherent ontstaan missen.

Namaste Webdesign